Livsmedel som kan ge missfärgade tänder

Missfärgade tänder orsakas till stor del av maten vi äter. Främst handlar det om livsmedel som innehåller färgämnen och syra. Syran kan skada emaljen och skadad emalj färgas lättare av färgämnen.

Har du missfärgade tänder som du vill åtgärda går det att utföra en tandblekning hemma med goda resultat. Vill du sedan behålla ditt nya, bländvita leende behöver du vara försiktig med vad du äter. Du behöver inte nödvändigtvis undvika några livsmedel för all framtid, men det kan vara bra att tänka på hur och när du äter dem.

Syrlig frukt

Frukt som kiwi, jordgubbar, blåbär och vindruvor innehåller mycket syra, och jordgubbar och blåbär innehåller även färgämnen. För att minska riskerna för missfärgning kan du undvika att småäta frukt. Då utsätts tänderna inte för syra under en lång tid. Dessutom kan du äta frukten i samband med ett mindre syrligt huvud- eller mellanmål, eftersom det kan kompensera det låga pH-värdet hos frukten. Använder du frukt i smoothies är det bra att ha i mjölk eller yoghurt, eftersom syran då i första hand tar kalcium från maten: https://iform.se/halsa/forebyggande/sa-undviker-du-att-fa-gula-tander istället för från emaljen.

Kaffe, te och vin

Kaffe har länge antagits vara dåligt för tandhälsan, men så är faktiskt inte fallet enligt nya studier som visar att kaffedrickande minskar risken för hål i tänderna. Däremot orsakar både kaffe och te missfärgningar. Det bästa sättet att kunna fortsätta avnjuta dryckerna är att dricka dem mindre ofta. Om du dricker fem koppar om dagen kan du begränsa intaget till två, till exempel.

Vin innehåller garvsyra, vilket är frätande. Rödvin innehåller dessutom mycket mörka färgämnen. När du dricker vin kan du därför ha ett glas vatten till hands för att skölja ur munnen för att minska syrans påverkan (mjölk fungerar också). Dessutom ska du vänta med att borsta tänderna i minst en timme efter det sista glaset. Anledningen är att syran gör emaljen svagare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *