Ät vegetariskt med baljväxter

Numera är det inte bara vegetarianer som vill äta vegetariskt, utan många vill få in några dagar där de inte äter kött. Som nybliven vegetarian eller för den som vill prova vegetariskt, kan det dock kännas svårare än det behöver vara. Om man inte vill köpa vegetariska substitut utan hellre själv lagar sin mat från grunden, hur gör man då? Ett bra tips är att använda sig av baljväxter som går att använda i många sorters maträtter. De är både goda och nyttiga så det skadar inte att prova sig på några nya recept. Dessutom är det enkelt då många bönor säljs förkokta på burk eller små tetrapack, och man kan därför slippa förbereda dem genom långkok innan man använder dem. Nedan följer därför lite inspiration till hur man kan använda baljväxterna i olika maträtter, och få en god och vegetarisk måltid.

Vad är egentligen baljväxter?

De flesta har troligtvis hört talas om baljväxter, men en del är nog lite osäkra på vad det egentligen är. Baljväxter är helt enkelt olika sorters bönor, ärtor och jordnötter. Som många känner till kan man vara allvarligt allergisk mot jordnötter, och det är faktiskt ganska vanligt med allergiska reaktioner mot baljväxter. För oss som inte har dessa allergiska problem, finns det massor av goda och varierande baljväxter att välja mellan.

Bland annat används röda kidneybönor, kikärtor, linser och svarta bönor flitigt bland både vegetarianer och veganer. Dessa är även rika på näringsämnen och innehåller ofta ett gott intag av protein, järn och andra vitaminer och mineraler som kroppen uppskattar. För att ta hand om tänderna lika bra som kroppen, kan man hos https://www.sunstargum.com/se/ hitta hjälpmedel såsom tandborstar och munskölj för en bättre munhälsa.

Inspiration till maträtter

Kikärtor är en väldigt mångsidig baljväxt då den är relativt neutral i smak och har en konsistens som passar till olika typer av rätter. Exempelvis gör den sig väl i grytor, och det finns många goda recept på indiska grytor. Även linser passar bra i grytor men även i mustiga linssoppor, som passar bra antingen med kokosmjölk eller tomat. Det går faktiskt även att göra goda hamburgare på både bönor, kikärtor och linser. Vill man ha en smak som går att krydda mer åt köttshållet kan svarta bönor eller röda kidneybönor rekommenderas.

Vill man experimentera mer och kanske prova färska smaker med citron och örter, är kikärtor ett utmärkt val. En annan populär vegetarisk rätt är falafel, som också görs på kikärtor. Denna passar bra med grönsaker i både pitabröd, tortillabröd eller till pommes frites. Här krävs det dock ganska mycket kryddning för att de ska smaka så gott som möjligt. Får man kikärtsspad över efter matlagningen kan det med fördel användas till en god chokladmousse i en vegetarisk dessert.

Ovan nämnda ger förhoppningsvis god inspiration, och fördelen är att det finns en uppsjö av recept och olika varianter på ovan nämnda rätter. Det är bara att börja experimentera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *