Mat som är bra för dig som tränar

Bra och hälsosam mat är a och o för dig som tränar mycket. Att laga näringsrik mat behöver inte svara svårt eller dyrt. Här kommer några enkla tips på hur du blir starkare och presterar bättre på dina träningspass genom att äta bättre mat.

Ät i rätt tid före träning

Att äta rätt före och efter träning är en viktig del om målet är förbättring. Visste du att rutinerna även styrs av huruvida du vill bli starkare eller om du vill tappa i vikt och bränna fett? Mat påverkar hur och om din kropp satsar på att bränna fett eller bygga muskler.

Om det är styrketräning som står på träningsschemat rekommenderas ofta att äta rätt tätt inpå träningen, runt en eller två timmar innan passet. Om det är träning av hög intensitet, som löpning eller cykling som är inplanerad är det bättre att äta max två timmar innan passet. Det är också viktigt att tänka på att det oftast inte är bra att träna på fastande mage. Tränar du enbart på morgonen innan frukost riskerar du till exempel att bryta ner dina muskler istället för att bli starkare, men ett pass då och då på fastnade mage kan vara skönt. Ofta är det bättre att ha energi i kroppen för att faktiskt orka med det kommande träningspasset.

Vad ska man äta innan och efter träningen?

Innan träningen är det bra att äta ett mellanmål som innehåller kolhydrater. Ska du träna styrketräning kan det även vara fördelaktigt att lägga till lite protein, för att ge kroppen en signal om att det ska ske muskelbygge.

Efter träningen är det alltid viktigt att äta eftersom kroppen behöver energi för att bygga upp sig efter träningen. Personer som inte äter efter träningen riskerar att förstöra sitt träningsresultat. Träning bryter ner musklerna och det är först när kroppen vilar som musklerna faktiskt byggs upp och då behöver kroppen energi, vilket är just mat.

Flera forskare säger även att om en person ska ha sitt kommande träningspass inom åtta timmar ska man äta snabbt efter träningen. Det ska helst inte gå mer än 30 minuter innan kroppen får näring. Det är för att kroppen ska kunna hinna återhämta sig igen efter nästa fysiska aktivitet. Annars ska man helst äta inom två timmar efter sitt avslutade träningspass.

Bra att äta efter träningen är såväl protein som långsamma kolhydrater. Bra och nyttig mat fyller kroppen med rätt energi för att bygga upp en stark kropp. En bra nyckelregel är även att alla är olika. Vissa personer behöver till exempel i regel mer protein än andra, medan andra hellre vill ha kolhydrater. Vissa äter mer på morgonen och andra mer på kvällen. Det finns alltså inte en magisk formel, utan bara riktlinjer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *