Mat – en gastronomisk och social upplevelse!

Mat är något vi sedan urminnes tider ätit och delat med andra. Redan på stenåldern hade man uppfunnit något som hette kokgrop, en smart uppfinning där maten grävdes ned och man lade på eld för att det långsamt skulle koka under marken. Fram till idag har vi utvecklat både råvaror och en mängd matlagningstekniker.

Olika former av mat

Mat finns i alla länder och när vi äter tillsammans blir det en trevlig och social upplevelse. Man kan äta både animaliska produkter, spannmål, rotfrukter, frukt och grönsaker. I dagens moderna samhälle har vi både jordbruk och industri som levererar mat till våra livsmedelsbutiker. När man lagar mat kan man variera rätter i oändlighet med olika kombinationer och med tillbehör som kryddor och oljor. En del personer väljer bort produkter från djurlivet och kallas veganer eller vegetarianer. Mat innebär även efterrätter och sötsaker. Ihop med socker, ägg eller mjöl samt andra ingredienser, kan man baka goda sötsaker som mjuka och hårda kakor, bullar och efterrätter i alla former. Sötsaker kan passa perfekt till kalas när man ska fira någon. Ska man ha ett kalas för barn, är det perfekt med en god tårta på barnkalas och det uppskattas mycket av barnen! En del söta efterrätter är lätta att göra, som till exempel hemlagad glass, eller så kan man till exempel göra en lyxig chokladfondant med smält choklad inuti.

Matlagningstekniker och tillbehör

När man lagar mat finns det många olika sätt att laga den på och med tillbehör som smaksätter. Tycker man om kött kan man marinera köttet med kryddor och oljor för att sedan grilla över kol. Man kan även steka kött i stekpanna eller ugn. Samma sak gäller för grönsaker eller rotfrukter. Inom restaurangvärlden kan man avnjuta mat från världens alla hörn. Något som de flesta uppskattar är en riktigt stor och härlig buffé där man har ett stort urval av all mat och sötsaker!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *