Tips för att äta mer vegetarisk mat

Fler och fler får upp ögonen för att äta mer vegetarisk mat. Det är mycket mer klimatsmart, ofta billigare att handla vegetarisk mat och det är bra för hälsan. Här är några bra tips till dig som också vill börja äta mer vegetarisk mat!

Vegetarisk mat sallad?

”Men vegetarianer äter ju bara sallad” är ett uttryck som mer än en vegetarian har fått höra. Denna inställning finns än i dag, trots att fler skippar köttet och äter vegetariskt, restaurangerna serverar god vegetarisk mat och matbutikerna har ett bra sortiment för vegetarianer.

Men nej, vegetarianer äter inte bara sallad. I Sverige är det i dag väldigt enkelt att vara vegetarian. Bland annat för att det har uppkommit flera olika företag, som Oatly, som säljer bra vegetariska alternativ till animaliska produkter. Det är enkelt att laga god vegetarisk mat med stor variation, som även innehåller rätt protein och fetter.

Vill du inte övergå till en helt vegetarisk kost är det såklart inga måsten! Ät bra kött någon gång i veckan, och fisk en annan dag, och vegetariskt en annan. Ibland är det bra att inte ställa för mycket krav på sig själv, även om det kan vara fördelaktigt att fundera på varför just du vill äta mer vegetarisk mat och mindre kött och fisk.

Läs kokböcker, hemsidor och följ sociala mediekonton

Vill du börja äta mer vegetariskt men vet inte var du ska börja? Det finns många olika bra svenska och engelska kokböcker med härliga recept på vegetarisk mat. Därutöver finns det många bra hemsidor, som Arla, att följa för mattips. Ett annat bra tips är att följa till exempel Instagramkonton för att få inspiration till vilken rätt du ska laga. Det finns så många bra bloggar och influensers som förespråkar och äter vegetariskt. Följ dessa för inspiration till vardag och fest! Det finns också många bra Facebookgrupper som delar med sig av sina favoritrecept.

Ät middag med kompisar

Kanske har du några vänner som lagar riktigt bra vegetarisk mat? Eller som är nybörjare men vill lära sig med? Inspireras av tv-programmet ”Halv åtta hos mig” och bjud hem varandra på middag. Genom ett roterande middagsschema får varje person ha sin middag hemma hos sig. På så vis får var och en hitta ett gott recept och laga till sig och sina vänner. Det är ett perfekt sätt att prova nya maträtter och samtidigt träffa sina vänner och ha det trevligt.

Starta matlag

Att starta matlag är ett annat trevligt och socialt sätt att testa att laga ny mat. Dra ihop ett gäng kompisar och ses hemma hos någon och laga storkok. Att laga storkok är såväl tidseffektivt och ett kostnadseffektivt sätt att laga mat, för att inte nämna trevligt. Det är inte bara studenter och barnfamiljer som har matlag, utan även unga professionella.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *