Vad är hälsosam mat?

Vad vi äter har stor inverkan på vårt mående. Hur ofta och hur mycket vi äter påverkar också vår hälsa. Vad är hälsosam mat och hur mycket och hur ofta ska man äta?

Varför hälsosam mat?

Att äta hälsosam mat kan förebygga sjukdomar eller göra dig frisk efter en sjukdomsperiod. Bra mat gör dig pigg och glad, medan dålig mat lättare leder till en trött och sjuk kropp. I Sverige ger till exempel Livsmedelsverket ut riktlinjer om vad och hur mycket som man bör äta. Bland annat pratar man ofta om den så kallade tallriksmodellen, som är en modell över hur mycket och vad som ska vara med på ens tallrik. Hur mycket vi äter beror på ålder och aktivitetsgrad, alltså till exempel om man har ett sittande arbete eller kroppsarbete.

Exempel på hälsosam mat

De flesta vet att till exempel friterad mat, halvfabrikat och helfabrikat inte är det allra nyttigaste. Visste du att du helst ska byta ut ditt vita bröd mot fullkornsmjöl eller korn? Fullkorn är i regel alltid bättre att välja när det finns ett alternativ.

I övrigt är det bra att äta mycket frukt och grönt, och mindre av kött och mejeriprodukter. Ät hellre nyttiga oljor, som olivolja och rapsolja, istället för riktigt smör. Det finns många bovar när det gäller mat, och i dag är det enkelt att få i sig för mycket socker och salt utan att veta om det. Därför är det i regel bäst att helst skippa helfabrikat och halvfabrikat och istället laga sin mat från grunden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *