Den vietnamesiska kycklingsoppan

Vietnam har varit en fransk koloni vilket blir uppenbart när man besöker Paris. Det finns många restauranger med vietnamesisk meny, och jag blev så förtjust i maten att jag tog med mig receptet på en kycklingsoppa hem till Sverige efter besöket.

Ingredienser som citrongräs, chili, ingefära, och limeblad ger en säregen smak på kycklingen. Det ska för övrigt helst vara kycklinglårfiléer till detta recept. Och när du trodde soppan inte kunde innehålla mera kommer ytterligare en överraskning, lime, färsk koriander och champinjoner, som tillsätts i slutskedet av tillagningen.

I coronatider är det bättre att du lagar din kycklingsoppa i hemmiljö, men om du väljer att gå ut på restaurang har Fröbergs cleaningpads för händerna som minskar virusspridning. Fröbergs säljer också skyltar och stämplar. Företaget kan erbjuda låga priser till sina kunder eftersom de säljer utan några mellanhänder via postorder och webb.

Laktosintolerans i Asien

Vietnam var namnet på allas läppar på 1970-talet på grund av kriget som rasade där. Innan USA invaderade landet, hade fransmännen varit i Vietnam i årtionden, så detta land hade haft krig i 30 år när självständigheten kom 1975.

När du gör din soppa måste du använda kokosmjölk, det finns faktiskt en biologisk orsak till att asiater inte använder grädde och smör i sin matlagning. En stor del av befolkningen är laktosintoleranta, vi har alltså inte exakt samma magar i Europa som i Asien. Evolutionen har gjort oss olika i detta avseende.

Själv tycker jag att kokosmjölken förhöjer smaken ytterligare. Jag får en känsla av att jag sitter på en marknad i Saigon omgiven av rickshaws och burar med levande höns till försäljning. Det är faktiskt ovanligt att konsumera mjölk på det sättet som vi gör i Skandinavien i andra delar av världen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *