Matmarknaden i Wuhan

Marknaden i Wuhan är en grossistmarknad för fisk och skaldjur i södra Kina, i provinsen Hubei.

Den ligger i stadsdelen Jianghan. Det är en av de största grossistmarknaderna för skaldjur i Kina. Marknadens totala yta är 50 000 kvadratmeter och har mer än 1000 marknadsstånd.

I själva verket är en matmarknad ett av de bästa sätten att köpa lokalproducerad och naturnära mat. Denna plats är perfekt för matentusiaster som vill laga hälsosam mat från grunden. Kunder ser med alla fem sinnen vad som köps. Kunder kan på ett smidigt sätt genom direktkontakt med försäljare ställa eventuella frågor och göra klimatsmarta köpbeslut. Matmarknader är därför ett hälsosamt alternativ till halvfabrikat och till att exempelvis köpa läsk och godis online på internet. Vissa matmarknader har dock gjort fel genom att bryta mot etiska principer och regelverk.

Videor publicerade av amerikanska nyhetsbolaget CNN har gett en fördjupad och nyanserad bild av vad som säljs på matmarknaden i Wuhan. Det har till exempel visat sig förekomma handel med utrotningshotade arter utan lokala myndigheters ingripande. Djur har varit inlåsta i burar och det finns en generellt sett ohälsosam miljö för livsmedel och råvaror.

Den största hälsorisken är när levande djur slaktas vid försäljningstillfället. Redskap, utrustning och skärbrädor blir därmed förorenade med blod utan någon form av åtgärd. Denna typ av handel med kött från varierade arter bidrar till att människor har närmare kontakt med djur som bär virus.

Idag är marknaden i Wuhan internationellt ökänd för att sannolikt vara ursprungsplatsen för det första utbrottet av Covid-19, som orsakade Coronaviruspandemin.

Marknaden stängdes i januari 2020 efter att kinesiska hälsomyndigheter rapporterat att en grupp människor, som var relaterade till marknaden, hade fått den nya sjukdomen i december 2019. Efter flera månaders nedstängning har marknaden åter igen öppnats, något som väckt oro och starka känslor i världen.

Virusutbrottet i matmarknaden i Wuhan ger förhoppningsvis viktig upplysning till andra marknader i världen som förhindrar nya utbrott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *