Svenska klassiker

Med sociala medier som erbjuder recept och matlagningstips från världens alla håll och kanter så kan det vara lätt att glömma bort de svenska, traditionella rätterna vi åt när vi var yngre. Sverige har ett intressant utbud av maträtter som vi idag inte ser lika frekvent på restauranger eller caféer. Här är ett par svenska klassiker som du kanske inte lagat på ett tag:

Smulpajen

Smulpajen består av en ”smulig” blandning som hälls över skurna frukter och bär (vanligtvis blåbär och hallon). Den smaksatts med socker och kanel och bakas sedan tills den har en krispig och fin utsida. Denna läckra dessert toppas vanligtvis med vispad grädde, vaniljsås eller glass. För finsmakaren är det inte helt ovanligt att para denna paj med ett rikt svensk vin, som enkelt går att hitta på Vinoteket, som har ett stort utbud av svenska viner.Den oemotståndligt söta och rika fyllningen gör smulpajen till ett populärt alternativ när det kommer till eftermiddagsfikat.

Raggmunken

Raggmunk är en klassisk svensk potatispannkaka gjord på mjölk, mjöl, salt, ägg och riven potatis. Smeten sprids ut i stekpannan och steks sedan i smör på båda sidor tills den blir gyllenbrun och krispig i kanterna. När det är gjort serveras raggmunk traditionellt med saltat fläsk eller bacon och toppas med den klassiska lingonsylten. Det är viktigt att inte använda nyplockade potatisar eftersom de inte har tillräckligt med stärkelse för att hålla ihop raggmunken. Raggmunken lagas ofta under vintertiden när vi närmar oss julen.

Korv Stroganoff

Denna svenska klassiker serveras överallt ifrån skolmatsalen till de allra bästa svenska restaurangerna. Korv Stroganoff tillagas vanligtvis med falukorv, lök, tomatpuré, hackade tomater, créme fraiche och diverse kryddor. Slutligen hälls denna röra över det nykokta riset. Korv Stroganoff är ett utmärkt alternativ när tid är knappt och flera personer skall äta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *