Ingredienser av hög kvalitet

Ibland kan det vara roligt att lyxa till det lite extra genom att välja ingredienser och livsmedel av lite extra hög kvalitet. Det är inte alltid man har möjlighet eller vill kosta på sig det, men om det är något speciellt som ska lagas, eller bakas kan det vara värt den lite högre kostnaden.

Kryddor

När det gäller kryddor finns det flera sådana att välja mellan. Saffran är en krydda som kostar en del pengar, och det beror helt enkelt på att den är svår att framställa. De finns billigare saffran som är färdigmalen men den smakar i regel inte så mycket. Det går dock att få tag i finare sorter. Genom att kontakta föreningar eller skolklasser som ska sälja saffran kan man köpa hela pistiller som man själv maler. Om man ska åka utomlands kan man också titta på speciella matmarknader där kryddor säljs i lösvikt. Där är kvaliteten i regel god, utan att det behöver kosta så mycket.

Bättre kvalitet i matkassen

När man beställer matkassar kan man ibland själv välja mellan olika ingredienser. För att lyxa till vardagen lite extra kan det vara roligt att välja färsk fisk istället för fryst, färsk pasta eller kanske lite finare kvalitet än man brukar. Det behöver inte handla om att man köper allt det finaste, men bara en eller ett par detaljer gör mycket för en hel rätt.

Basprodukter av finare slag

Det finns många basprodukter som har en högre kvalitet och då är lite dyrare. Färskmalet mjöl, riktigt smör, färska örter eller kryddor samt färsk fisk är i regel av riktigt god kvalitet. Många av sakerna är dryga och håller länge efter köp. En färsk basilika kan planteras och håller i flera månader så länge den står ljust och får vatten i lagom mängd. Färsk fisk mättar mer än fryst och man behöver i regel mindre mängd av den. Man kan också välja att mala mjöl själv, eller att på egen hand odla olika livsmedel. Då får man dock vara beredd på att lägga ner en hel del arbete och tid på allt runt omkring själva matlagningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *